ΔιδασκαλίεςOι τέσσερις προκαταρτικές ασκήσεις.

Οι τέσσερις κοινές θεμελιώδεις ασκήσεις

1.Η πολύτιμη ανθρώπινη ύπαρξη

Πρώτον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αξία της πολύτιμης αυτής ανθρώπινης ύπαρξης, που είναι ελεύθερη από (τις οκτώ) αντίξοες συνθήκες και προικισμένη με (τις δέκα) ευνοϊκές (για την άσκηση του Ντάρμα). Επειδή η απόκτησή της είναι δύσκολη και η απώλειά της εύκολη, πρέπει αμέσως να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά!

2.Η παροδικότητα και ο θάνατος

Δεύτερον, ο κόσμος και τα όντα είναι όλα παροδικά. Ιδιαίτερα η ζωή των ανθρώπων είναι εύθραυστη σαν μία φυσαλίδα νερού. Η στιγμή του θανάτου είναι αβέβαιη, και, αφού πεθάνουμε, δεν είμαστε παρά πτώματα. Επειδή τότε μόνο το Ντάρμα μπορεί να μας βοηθήσει, ας το ασκήσουμε τώρα με ζήλο!

3.Ο νόμος του κάρμα

Τρίτον, τη στιγμή του θανάτου δεν βρίσκουμε (αυτόματα) την ελευθερία. Οι προηγούμενές μας πράξεις μάς κατέχουν. Πρέπει λοιπόν να εγκαταλείψουμε τις αρνητικές πράξεις και να εκτελούμε πάντοτε τις θετικές. Υπό αυτή τη σκοπιά, ας εξετάζουμε καθημερινά τη ροή της ύπαρξής μας!

4.Τα ελαττώματα του κύκλου των εξαρτημένων υπάρξεων

Τέταρτον, οι τόποι, οι φίλοι, οι χαρές, τ' αγαθά κλπ. του κύκλου των εξαρτημένων υπάρξεων μάς βασανίζουν ολοένα με τα τρία είδη της δυστυχίας. Είναι σαν τις διασκεδάσεις που μας προσφέρει ο δήμιος καθώς μας οδηγεί στον τόπο εκτέλεσης. Αφού κόψουμε κάθε προσκόλληση, ας επιδιώξουμε επίμονα τη Φώτιση!

Οι τέσσερις εξαιρετικές θεμελιώδεις ασκήσεις

1.Η λήψη Καταφυγίου που καθιστά τον νου μας κατάλληλο δοχείο (για το Ντάρμα) και η ανάπτυξη του Πνεύματος της Φώτισης που οδηγεί ο, τι κάνουμε προς το δρόμο της απελευθέρωσης.

Μπροστά μας, στη μέση μίας λίμνης, είναι το δέντρο που εκπληρώνει όλες τις ευχές. Έχει ένα κορμό που διακλαδίζεται σε πέντε κλαδιά. Στο κέντρο βρίσκεται ένας θρόνος υποβασταζόμενος από οκτώ λιοντάρια του χιονιού και, πάνω του, ένας λωτός και ο δίσκος του ήλιου και της σελήνης. Εκεί, κάθεται ο Ριζικός μας Λάμα (στη μορφή του Πρωταρχικού Βούδα Βατζραντάρα), περιστοιχισμένος από τους Λάμα των Καγκιούπα. Μπροστά του βρίσκονται τα Γίνταμ, δεξιά του οι Βούδες, πίσω του τα Ιερά Κείμενα (το Ντάρμα) και αριστερά του η Σάνγκα. Κάτω από το θρόνο βρίσκονται οι Προστάτες και οι Φύλακες του Ντάρμα. Όλοι έχουν γύρω τους μίαν ακολουθία απέραντη σαν τον ωκεανό, ανάλογη με τη κατηγορία του καθενός.

Γύρω μας, στις όχθες της λίμνης, πάνω στο τρυφερό χορτάρι, βρίσκονται όλα τα όντα, που υπήρξαν μητέρες μας, αμέτρητα σαν το ουρανό.
Είθε όλα τα όντα που διαθέτουν μία ελεύθερη και προικισμένη ανθρώπινη ύπαρξη να αντιληφθούν με βεβαιότητα την δυσκολία της απόκτησής της και την αξία της, και να της αποδώσουν όλο το νόημά της.
Με τη σκέψη απόλυτα συγκεντρωμένη, ζητούμε όλοι μαζί Καταφύγιο και αναπτύσσουμε το Πνεύμα της Φώτισης:

Ένωση του Φωτισμένου Σώματος, Λόγου, Πνεύματος, Ιδιοτήτων και Δραστηριότητας όλων των Βουδών των δέκα κατευθύνσεων και των τριών χρονών· πηγή των ογδόντα τεσσάρων χιλιάδων συλλογών του Ντάρμα και άρχοντας όλων των Πνευματικών Κοινοτήτων· σ' εσένα ζητώ προστασία, Ριζικέ μου Λάμα με τη μεγάλη καλοσύνη, και σε όλους τους Λάμα της γενεαλογίας σου.
Μαζί με όλα τα όντα, που γεμίζουν το σύμπαν,

Παίρνω καταφύγιο στους ένδοξους και άγιους Λάμα·
Παίρνω καταφύγιο στις θεότητες διαλογισμού που απαρτίζουν τα Μάνταλα των Γίνταμ·
Παίρνω καταφύγιο στους νικηφόρους Βούδες·
Παίρνω καταφύγιο στις Ιερές Διδασκαλίες (στο Ντάρμα)·
Παίρνω καταφύγιο στην Κοινότητα των Ευγενών (στην Σάνγκα)·
Παίρνω καταφύγιο στην σύναξη των Ντάκα, Ντακίνι, Προστατών και Φυλάκων του Ντάρμα που κατέχουν το μάτι της σοφίας.

Απαγγέλλουμε αυτό επί επτά, είκοσι μία ή όσες φορές μπορούμε περισσότερο.

Ώσπου να φτάσω στην τέλεια Φώτιση, ζητώ προστασία από τους Βούδες, από το Ντάρμα και από την Κοινότητα των Μποντισάττβα.
Όπως όλοι οι Βούδες του παρελθόντος πρώτα γέννησαν μέσα τους το Πνεύμα της Φώτισης και κατόπιν ανέβηκαν σταδιακά τα διαδοχικά σκαλοπάτια της εξάσκησης των Μποντισάττβα, με τον ίδιο τρόπο κι εγώ τώρα, για να ωφελήσω όλα τα όντα, θα αναπτύξω το Πνεύμα της Φώτισης και θα ακολουθήσω σταδιακά την ίδια εξάσκηση.

Απαγγέλλουμε αυτό τρεις φορές.

Σήμερα η ζωή μου έδωσε καρπό, απέκτησα τις πιο εξαίσιες ανθρώπινες δυνατότητες. Σήμερα γεννήθηκα στο γένος των Βουδών, έγινα παιδί των Βουδών. Από δω και πέρα θα προχωρώ σε πράξεις σύμφωνες μ' αυτή την ευγενή προέλευση, έτσι ώστε η αμόλυντη αυτή οικογένεια να μην μολυνθεί.

Σήμερα, ενώπιον όλων των πηγών της προστασίας, κάλεσα όλα τα όντα να συμμετέχουν στην χαρά, ώσπου να φτάσουν στην τέλεια ευτυχία της Βουδότητας. Θεοί, τιτάνες και άλλα όντα, χαρείτε!

Είθε οι πλευρές της πολύτιμης Μποντιτσίτα που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί, να γεννηθούν μέσα μας, και είθε αυτές που ήδη γεννήθηκαν, να μην ελαττωθούν και ολοένα ν' αυξάνονται!

Είθε εμείς, χωρίς ν' αποχωριστούμε ποτέ τη Μποντιτσίτα, ν' αγωνιστούμε ν' ακολουθούμε πάντα τη συμπεριφορά των Μποντισάττβα και, καθώς οι Βούδες μας κρατούν γερά στα χέρια τους, είθε να εγκαταλείψουμε κάθε μοχθηρή πράξη.

Είθε οι σκέψεις των Μποντισάττβα για το καλό όλων των όντων να πραγματοποιηθούν και, χάρη στις ευχές των Προστατών, είθε όλα τα όντα ν' αποκτήσουν την ευτυχία!

Είθε όλα τα όντα να είναι ευτυχισμένα! Είθε όλα τα κατώτερα βασίλεια ν' αδειάσουν για πάντα! Είθε να πραγματοποιηθούν όλες οι προσευχές των Μποντισάττβα που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα (της Φώτισης)!

Κάνουμε ένα ελάχιστο διάλειμμα και…

Είθε όλα τα όντα να κατέχουν την ευτυχία και τις αιτίες της.