ΔιδασκαλίεςOι τέσσερις προκαταρτικές ασκήσεις

ΝΕΝΤΡΟ

Οι Προκαταρτικές Ασκήσεις

Το κείμενο αυτό, εμπνευσμένο από τις άσπιλες νουθεσίες των δασκάλων της γενεαλογίας της Πραγματοποίησης της Ουσίας - που αποτελούν την πολύτιμη αλυσίδα της ασκητικής παράδοσης της σχολή Κάρμα Κάμτσανγκ - περιέχει την άσκηση που ονομάζεται:

'Το Όχημα που Διανύει το Ευγενές Μονοπάτι'

Λάμα Καρμάπα, έξοχε και πανίσχυρε Βατζραντάρα που αγκαλιάζεις όλες τις Βουδικές οικογένειες· Γίνταμ Βατζραγιογκίνι, πηγή όλων των Μάνταλα, που έγινες η δόξα της Ύπαρξης και της Γαλήνης· παντοδύναμοι Προστάτες του Ντάρμα Μπερνατσέν και Κυρά-Πάνω-στο-Μουλάρι, που εκτελείτε όλες τις φωτισμένες δραστηριότητες· εγώ, ο ασκητής, με όλη μου τη σκέψη συγκεντρωμένη, σας προσκυνώ ένθερμα: είθε να με προστατεύει το ατέλειωτο έλεός σας!

Ένα μεγάλο ρεύμα ευλογίας ξεχύνεται από το δρόμο της πολύτιμης Ασκητικής Παράδοσης! Υπήρξα κι εγώ μαθητής πολλών από αυτούς τους πνευματικούς δασκάλους κι έθεσα σ' εφαρμογή τις διδασκαλίες τους και, για να καλλιεργήσω το Πνεύμα της Φώτισης, συγκέντρωσα αυτές τις αδαμάντινες διδασκαλίες στο 'Όχημα που Διανύει το Ευγενές Μονοπάτι'. Εσείς, οι καλότυχοι που ετοιμάζεστε να μπείτε σ' αυτό το δρόμο, ας επιδοθείτε σε αυτό με ζήλο δίχως διασπάσεις!

Για να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις θεμελιώδεις διδασκαλίες στην καθημερινή μας άσκηση, τη στιγμή που σημαίνει το Γκονγκ την έναρξη των ασκήσεων, σηκωνόμαστε τηρώντας τους κανόνες της εξωτερικής συμπεριφοράς σύμφωνα με τη μοναστική ή λαϊκή μας ορκωμοσία. Αναπτύσσοντας μέσα μας το Πνεύμα της Φώτισης με τις δύο του όψεις - που είναι η 'επιθυμία' και η 'εφαρμογή', μπαίνουμε στον ιερό χώρο και χαιρετάμε με σεβασμό τα σύμβολα των Τριών Πολύτιμων Πετραδιών. Ενδόμυχα συμμορφωνόμαστε στις ιερές δεσμεύσεις και οδηγίες του βάτζρα δασκάλου μας. Πηγαίνουμε κατόπιν στη θέση μας και καθόμαστε, τοποθετώντας το σώμα μας στα πέντε σημεία της στάσης του διαλογισμού. Χωρίς να υποκύψουμε στα οκτώ κοσμικά ντάρμα, σκεφτόμαστε ότι θα ασκήσουμε με άψογο τρόπο τις διδασκαλίες αυτές που θα μας βοηθήσουν τη στιγμή του θανάτου. Κατά τη διάρκεια της απαγγελίας παραμένουμε συγκεντρωμένοι, χωρίς η προσοχή μας να παρασύρεται εδώ και εκεί και χωρίς να διαχωρίζουμε τον ήχο των λέξεων από το νόημά τους.

Έχοντας όλ' αυτά στο νου μας, απαγγέλλουμε ως εξής:

Η προσευχή στο Ριζικό Λάμα

Πολύτιμε και δοξασμένε Ριζικέ μου Λάμα, που κάθεσαι στη κορυφή της κεφαλής μου πάνω στο κάθισμα του λωτού, του ήλιου και της σελήνης, σε ικετεύω: κινούμενος από τη μεγάλη σου στοργή, πάρε με κάτω από τη προστασία σου και χάρισέ μου τις επιτεύξεις του Φωτισμένου Σώματος, Λόγου και Πνεύματος!

Η Προσευχή των Κοινών και των Εξαιρετικών Θεμελιωδών Ασκήσεων της Μαχαμούντρα

ΝΑΜΟ ΓΚΟΥΡΟΥ ΜΠΙΑ

Προσκυνώ τον δάσκαλό μου!

Λάμα, που μου φανερώνεις ότι το ίδιο μου το πνεύμα είναι το Νταρμακάγια, την Απόλυτη Διάσταση της Φώτισης, φέρε πάνω σε όλα τα όντα που πλημμυρίζουν την απεραντοσύνη του ουρανού μία συνεχή βροχή από το νέκταρ της ευλογίας σου και χάρισέ μας όλες ανεξαιρέτως τις επιτεύξεις: την εξαιρετική και τις κοινές!

Είθε όλα τα όντα που διαθέτουν μία ελεύθερη και προικισμένη ανθρώπινη ύπαρξη να αντιληφθούν με βεβαιότητα την δυσκολία της απόκτησής της και την αξία της, και να της αποδώσουν όλο το νόημά της.

Είθε, ενθυμούμενοι την παροδικότητα, να πραγματώσουν γρήγορα το Άγιο Ντάρμα.

Είθε να έχουν πίστη στο νόμο του κάρμα και να επιδοθούν με ζήλο στις δέκα ενάρετες πράξεις.

Για να απελευθερωθούν από την σαμσάρα και για να πραγματώσουν το επίπεδο της παντοτινής ευτυχίας, είθε να καταφεύγουν πάντα στα Τρία Πολύτιμα Πετράδια και να καλλιεργήσουν την έξοχη Μποντιτσίττα της επιθυμίας και της εφαρμογής.

Βασισμένοι πάνω στις τέσσερις δυνάμεις, είθε να εξαγνίζουν, μέσω του μάντρα των εκατό συλλαβών, τις αρνητικές τους πράξεις και τα πέπλα τους.

Μέσω μεγάλων προσφορών του μάνταλα, είθε να ολοκληρώσουν τις δύο συσσωρεύσεις.

Μέσω της άσκησης της Γκούρου Γιόγκα, είθε να λάβουν γρήγορα την ευλογία του πνευματικού δασκάλου.

Μέσω του διαλογισμού της γαλήνιας παραμονής (σάματα-σίνε), είθε να εδραιωθούν στο σαμάντι που είναι ελεύθερο από νοητικές κατασκευές και, μέσω του διαλογισμού της βαθιάς ενόρασης (βιπάσανα-λάκτονγκ), να αποκτήσουν την σοφία που φωτίσει τα πάντα.

Αφού τα εμπόδια του σώματος και του πνεύματος καθαριστούν από μόνα τους - και ιδιαίτερα αφού γαληνεύσουν όλοι οι περισπασμοί που εμποδίζουν το διαλογισμό: η αδράνεια, η υπνηλία, η ταραχή, η διάσπαση, κλπ - είθε ν' αποκτήσουν γρήγορα αυτά που πρέπει και να απαλλαγούν από αυτά που πρέπει καθώς διανύουν τους (πέντε) δρόμους και τα (δέκα) επίπεδα της φώτισης.

Και αφού διασχίσουν τις τρεις βαθμίδες του καθενός από τα τέσσερα γιόγκα (της Μαχαμούντρα), είθε όλα τα όντα, χάρη στα επιδέξια μέσα που συνδυάζουν όλους τους ευνοϊκούς σχετικούς παράγοντες, να πραγματώσουν το εξαιρετικό και ανυπέρβλητο επίπεδο της υπέρτατης και τέλειας Φώτισης.

Είναι πολύ σημαντικό ν' απαγγέλλουμε πάντα αυτή την προσευχή που συνέθεσε ο 13ος Κάρμαπα, Ντούντουλ Ντόρτζε. Αρετή!