Γενεαλογία Κάρμα Κάγκιου

Στα πλαίσια του Θιβετανικού Βουδισμού, υπάρχουν κυρίως τέσσερις μεγάλες σχολές-παραδόσεις: Νίγκμα, Σάκυα, Κάγκιου και Γκέλουκ. Όλες μεταδίδουν τις αυθεντικές διδασκαλίες του Βούδα.

Η παράδοση των Κάρμα Κάγκιου έχει ξεκινήσει από τον 10ο αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα μέσα από μια αδιάκοπη αλυσίδα δασκάλων και μαθητών. Δύο μεγάλοι Ινδοί Άγιοι (Μαχασίντα), ο Τιλόπα (988-1069 μ.Χ.) και ο Ναρόπα (1016-1100 μ.Χ.), υπήρξαν οι πρώτοι δάσκαλοι της γενεαλογίας μας. Ο πιο φημισμένος μαθητής του Ναρόπα, ο Μάρπα ο Μεταφραστής (1012-1097 μ.Χ.), υπήρξε εκείνος που έφερε αυτές τις διδασκαλίες στο Θιβέτ: τις άσκησε, τις πραγμάτωσε και τις μετέφρασε από τα Σανσκριτικά στα Θιβετανικά. Ο μεγάλος μαθητής του Μάρπα, ο Μιλαρέπα (1052-1135 μ.Χ.), έγινε ο επιφανέστερος γιόγκι και ποιητής του Θιβέτ, συνεχίζοντας να εμπνέει μέχρι και σήμερα όσους έρχονται σε επαφή με τη βιογραφία του και τα πνευματικά του τραγούδια. Ο κύριος μαθητής του Μιλαρέπα, ο Γκαμπόπα (1079-1153 μ.Χ.) υπήρξε ένας φημισμένος ασκητής και γιατρός που ίδρυσε και οργάνωσε το μοναστικό τάγμα των Κάγκιου.

Ένας από τους πιο σημαντικούς μαθητές του, ο Ντύσουμ Κυένπα (1110-1193 μ.Χ.), ο πρώτος Κάρμαπα, ίδρυσε τη σχολή των Κάρμα Κάγκιου, γνωστή επίσης ως Κάρμα Κάμτσανγκ, μια από τις κύριες διακλαδώσεις της παράδοσης Κάγκιου. Υπήρξε ο πρώτος Λάμα του Θιβέτ που εμφάνισε μια διαδοχή συνειδητών επανενσαρκώσεων (Τούλκου), από τη μια ζωή στην άλλη, για το όφελος των όντων.

Μετά τη κινεζική εισβολή και κατοχή στο Θιβέτ, το 1959 ο 16ος Κάρμαπα, Ράντζουνγκ Ρίγκπεϊ Ντόρτζε (1924-1980 μ.Χ.), κατέφυγε στην Ινδία και το 1975 ταξίδεψε στη Δύση (Ευρώπη και Αμερική). Στη συνέχεια έστειλε στη Γαλλία δυο πραγματωμένους Θιβετανούς δασκάλους του διαλογισμού, τον Λάμα Γκέντυν Ρίνποτσε (1918-1997) και τον Λάμα Τζίγκμε Ρίνποτσε (1954-).

Ο πρώτος από αυτούς ήταν ένας αυθεντικός γιόγκι που πέρασε πάνω από 30 χρόνια σε διαλογιστική απομόνωση στα βουνά του Θιβέτ και της Ινδίας. Στην Γαλλία συγκέντρωσε τους πρώτους Ευρωπαίους μαθητές του και μέσα σε είκοσι χρόνια κατάφερε να εγκαταστήσει τέσσερα μεγάλα κέντρα, το λεγόμενο 'Ντάγκπο Μάνταλα'. Το Ντάγκπο Μάνταλα αποτελεί την ευρωπαϊκή έδρα του 17ου Κάρμαπα Τρίνλε Τάγιε Ντόρτζε, του σημερινού αρχηγού της Σχολής των Κάρμα Κάγκιου και συνδέεται με πολλά άλλα ευρωπαϊκά βουδιστικά κέντρα καθώς και με το δικό μας Κάρμα Γκυάλτσεν Λινγκ.

Μετά τον θάνατο του Λάμα Γκέντυν Ρίνποτσε, τον Νοέμβριο του 1997, ο Λάμα Τζίγκμε Ρίνποτσε, επίσημος εκπρόσωπος του 17ου Κάρμαπα στη Δύση, έγινε πλέον ο πνευματικός αρχηγός του Ντάγκπο Μάνταλα.