Ο Ιστορικός Βούδας Σακυαμούνι

Ο Σιντάρτα Γκoτάμα, ο ιστορικός Βούδας Σακυαμούνι, γεννήθηκε στην Ινδία (περίπου 600 π.Χ.), στη πόλη Λουμπίνι και μεγάλωσε στο Καπιλαβάστου, κοντά στη σύγχρονη Ταουλιχάουα του Νεπάλ. Όταν γεννήθηκε, η παράδοση λέει ότι ένας σοφός ασκητής επισκέφτηκε τον πατέρα του, τον βασιλιά των Σάκυα Σουντοντάνα και του είπε ότι ο μικρός πρίγκιπας έμελλε να γίνει είτε ένας μεγάλος βασιλιάς, είτε ένας μεγάλος άγιος.

Αποφασισμένος να κάνει τον γιο του βασιλιά, ο Σουντοντάνα προσπάθησε να κρύψει από το παιδί τις δυσάρεστες καταστάσεις της ζωής, περιορίζοντάς το μέσα στην ευχάριστη ζωή του παλατιού. Παρόλα αυτά, η σκέψη του Σιντάρτα ήταν συνεχώς στραμμένη προς τη πραγματική φύση της ανθρώπινης ύπαρξης. Αναζητώντας απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματά του κι έναν τρόπο να βοηθήσει τους άλλους πρώτα απ' όλα τη γυναίκα του και το μικρό του γιο να υπερβούν τα γηρατειά, την αρρώστια, το θάνατο και όλους τους περιορισμούς που μας θέτει η ζωή, αποφάσισε να ακολουθήσει τη ζωή ενός ασκητή.

Έτσι, στα είκοσι εννέα του χρόνια, δραπέτευσε από το παλάτι, εγκαταλείποντας όλες τις βασιλικές ανέσεις, κι έγινε αναχωρητής. Στη πρώτη φάση της ασκητικής του ζωής δοκίμασε ακραίες στερήσεις, ακολουθώντας γιογκικές πρακτικές που στην Ινδία θεωρούνταν δυνατές πνευματικές ασκήσεις όπως η αυστηρή νηστεία, το κράτημα της αναπνοής και διάφορες σωματικές κακουχίες. Παρόλα αυτά, διαπίστωσε ότι αυτές οι ασκητικές τεχνικές δεν έφερναν κανένα γνήσιο πνευματικό όφελος. Έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ακραίο ασκητισμό και να επικεντρωθεί στην μελέτη του νου, δηλαδή στον διαλογισμό. Δέχτηκε να φάει λίγο γάλα και ρύζι που του πρόσφερε μια νεαρή χωρική και κάθισε κάτω από ένα δέντρο ficus religiosa (το οποίο αργότερα έμεινε γνωστό ως Δέντρο της Φώτισης), στη περιοχή της Μποντγκάγια. Εκεί ορκίστηκε να μην εγκαταλείψει τη προσπάθειά του, μέχρι να ανακαλύψει την Αλήθεια. Οι πέντε πρώην συνασκητές του, νομίζοντας ότι είχε χάσει την αυτοπειθαρχία του και ότι εγκατέλειψε την άσκηση, απογοητεύτηκαν και τον παράτησαν. Μετά από σαράντα εννέα μερόνυχτα βαθιού διαλογισμού, ο Σιντάρτα, σε ηλικία 35 ετών, έφτασε στην Αφύπνιση (Μπόντι), γνωστή στη Δύση ως Νιρβάνα ή Φώτιση.

Μετά από αυτό έγινε γνωστός ως Βούδας (Αφυπνισμένος) και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του διδάσκοντας τη γνώση του, το Ντάρμα, την Αλήθεια που απελευθερώνει. Αναχώρησε από τη ζωή (Παρινιρβάνα) πλήρης ημερών, έχοντας ολοκληρώσει την διδασκαλία του, στην ηλικία των ογδόντα τεσσάρων ετών, στη Κουσιναγκάρα της Ινδίας.